Aiemmin tuottavuuden parantamisen yhteydessä puhuttiin laatujohtamisesta, mutta nyt esillä ovat prosessijohtaminen, Lean tai jatkuva parantaminen. Asiasisällössä ja työkaluissa on kuitenkin tapahtunut melko vähän. Kehittymistä on tapahtunut työkalujen ja menetelmien liittämisessä tiiviimmin päivittäisjohtamiseen sekä erilaisiin kehittämisrooleihin.
Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta kehittämistä voi tehdä vain ja ainoastaan nykytilanteesta. Moni yritys kuitenkin lähtee kehittämään toimintojaan jostain aivan muualta. Luullaan, että ollaan parempia tai huonompia kuin todellisuudessa ollaan. Tästä seuraa monenlaisia ongelmia ja tuloksena on se, että tuottavuus kehittyy huonosti.
Tuottavuuden parantamisessa kannattaa lähteä liikkeelle asiakkaan tarpeiden, omien prosessien, koneiden ja laitteiden sekä ihmisten johtamisen nykytilan analysoimisesta. Tämän jälkeen määritellään tulevaisuuden tahtotila tulosvaikutuksineen ja tehdään nykytilan ja tahtotilan väliin ”Gap -analyysi”. Se, mitä paremmin koko organisaatio ymmärtää, mikä heidän tehtävänsä on, minkälaisille asiakkaille ja mitä arvoa tuotetaan, on kaiken kehittämisen lähtökohta.
Tuottavuuden tuplauksessa onnistuneet teollisuusyritykset ovat yleensä tehneet merkittäviä muutoksia yhteen tai useampaan asiaan seuraavista:
Yrityksen kasvuun ja uusiutumiseen on panostettu
Automatiikkaa ja robotiikkaa on lisätty
Prosessien arvoa tuottamattomia työvaiheita on tunnistettu ja poistettu
Tuotannonohjausta ja -ohjattavuutta on kehitetty
Ihmisten johtamista on kehitetty
Esimiesroolien päivittäminen 2020 -luvulle!
Päivittäisjohtamisen taulujen ja menetelmien käyttöönottaminen
Visuaalisuuden parantaminen
Tuottavuuspalkkiojärjestelmä on kehitetty ja käyttöönotettu
Digitaalisia ratkaisuja on otettu onnistuneesti käyttöön.
Esimerkkini ei liity teollisuuteen, mutta mitenkähän monen kampaajan työ pysähtyy tänäänkin siihen, että he ottavat puhelimella tilaukset vastaan vaikka työhön on olemassa loistavia digitaalisia ratkaisujakin.
Jos taas yritys onnistuu tekemään ns. disruptiivisen innovaation, joka syrjäyttää kokonaan vanhan tuotteen tai toimintatavan, niin se voi viedä vielä pidemmälle ja kasvattaa kilpailuetua huippuunsa. Hiukan vanha, mutta kuvaava esimerkki siitä on, miten auto syrjäytti aikanaan hevosen.
Kuva 1. Tuottavuus koostuu useasta osatekijästä